Bir fotoğraf makinesi almadan önce kendinize şu soruları sormanız gerekiyor.
- Fotoğraf makinesini neden istiyorum?
- Neden fotoğraf çekiyorum?
Yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar doğrultusunda aşağıdaki 3 gruptan hangisine dahil olduğunuza karar veriniz.
- Sadece seyahatlerinizi ve özel anlarınızı belgelemek amaçlı olarak mı fotoğraf çekersiniz?
- Seyahat ve özel günlerinizin dışında da fotoğraf çekmeyi seven, çektiğiniz fotoğraflarda estetik kaygıları olan, bu konuda ders almış, almayı düşünen, kitap okumuş veya okumayı düşünen birisi misiniz?
- 2. maddede belirtilen türde bir kişi iken fotoğrafı artık bir meslek olarak düşünmeye mi başladınız? Bu konuda yatırım yapmak, ciddi anlamda zaman harcamak ve ileride belki de tam zamanlı olarak çalışmak mı istiyorsunuz?
Eğer 1. gruba dahil iseniz.Mümkün olan en küçük makineyi alınız. Kompakt dediğimiz sınıfa giren, objektifi değişmeyen, tercihen gömleğinizin üst cebine kolayca sığan, detaylı bir ayar gerektirmeyen, otomatik modunda birçok fotoğrafı kolayca çekebileceğiniz bir makine sizin işinizi görecektir. Eğer iPhone veya Samsung Galaxy SIII gibi bir cep telefonunuz var ise bu aletlerin fotoğraf makineleri fazlasıyla işinizi görür. Bu durumda ayrıca bir makine almanıza gerek yoktur. Bu kateorideki örnek makineler:
- Canon Ixus veya Powershot
- Nikon Coolpix
- Sony Cybershot
- Panasonic Lumix
- Pentax Optio
Eğer 2.gruba dahil iseniz. Objektifleri değişebilen, diyafram, enstantene, ISO ayarlarının kolayca yapılabildiği SLR bir makine işinizi görür. Bu kategorideki örnek makineler şunlardır:
- Canon EOS 7D
- Nikon D7000
- Pentax K5
- Canon EOS 650D
- Canon EOS 60D
- Nikon D90
Eğer 3. gruba dahil iseniz. Zor şartlar altında kullanılmaya elverişli yani profesyonel kategorisinde, full frame, mümkün olan en yüksek çözünürlükte görsel üretebilen SLR bir makine almanızı öneririm. (Profesyonel kelimesi ülkemizde iyi, kaliteli, üst düzey anlamlarında kullanılmaktadır. Bu kullanım yanlıştır. Profesyonel demek “yaptığı işi meslek haline getirmiş” demektir.) Bu kategorideki örnek makineler şunlardır:
- Canon EOS 5D Mark III
- Nikon D800
Dikkat edilmesi gereken diğer konular:
- Fotoğraf makinesi almadan önce bütçenizi belirleyiniz. Yani bu iş için kaç para harcayacaksınız? Genelde belirlediğiniz bütçenin tümü harcanır hazırlıklı olun.
- İki makine arasında karar veremiyorsanız genelde pahalı olan daha iyidir. Eğer bütçeniz yetiyorsa ve kalite arıyorsanız bu durumda pahalı olanı tercih edebilirsiniz. (İstisnalar kaideyi bozmaz)
- Eğer daha önceden herhangi bir markanın objektif seti sizde, eşinizde, yakın arkadaşınızda var ise ekipmanlarınızı ortak kullanabilmeniz açısından sizin de aynı markayı tercih etmeniz faydalı olur.
- Eğer ağır yük taşımaktan hoşlanmıyorsanız, genelde belgesel ve seyahat fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsanız, yukarıda 2. veya 3. gruba dahil iseniz, şu sıralarda piyasada artık popüler olmaya başlayan SLR makineler kadar iyi sonuçlar üreten, objektifleri değişebilen, aynasız modellerden tercih edebilirsiniz. Bu modeller daha az yer kaplar, daha hafif ve sessizdir. Nikon 1 veya Sony NEX serisi bu kategoriden örneklerdir.
Eğer yukarıdaki seçeneklerden 2. gruba dahil birisi iseniz size kısa bir kaç önerim olacak. (Aşağıda yazdıklarımı 3. gruba dahil kişilerin zaten biliyor olmasını bekliyorum.)
- İşin fotoğraf makinesi almakla bitmeyeceğini biliniz. Çanta, objektif, filtre, tripod gibi yan ekipmanları da zaman içerisinde almanız gerekecektir. Fotoğrafçılık pahalı bir hobidir.
- Fotoğraf çekmesini bilmiyorsanız fotoğraf makineleri bir işe yaramaz. Eğitim almanızı ve/veya kitap okumanızı öneririm.
- Dijital fotoğrafçılık deklanşöre basmakla bitmez, bilgisayar başında, Photoshop gibi fotoğraf işleme uygulamaları ile zaman geçirmeniz gerekir.
- Ürettiğiniz sonuçlardan memnun değilseniz bunun tek sorumlusu yine sizsiniz, makinelere suç bularak kendinizi aklamaya çalışmanız size bir şey kazandırmaz.
Not: Bu yazıda belirtmiş olduğum makine markaları ve modelleri benim önerilerim değildir, sadece kendi kategorisinin örnekleridir. Sıralamaların bir önemi yoktur. Bunlardan başka marka ve modelleri de tercih edebilirsiniz. Nikon, Canon, Pentax, Sony, Panasonic ilgili firmaların tescilli markalarıdır. Markalar ve modellerle ilgili daha detaylı bilgilere kendi web sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Yazıların içimdeki eski fotoğrafçılık isteğini uyandırıyor men ! Bir makina alacak olursam (ki düşünüyorum) senin tavsiyelerini almadan hareket etmeyeceğim 🙂 O kadar HÜFK’te ders almıştık değil mi ?
Kitap tavsiyelerini de bir yazı olarak bekliyorum.
Burakcım haklısın Hacettep Üniversitesi Fotoğraf Kulübünde beraberdik. Hocamız Mehmet Gökağaç idi. Onu da burada analım bu vesileyle. Kitap olarak ille de şu olsun diye önerebileceğim bir eser yok. Bu iş daha çok pratikle öğreniliyor. Zaten sen işin tekniğini biliyorsundur. Bu arada ne oldu? Aldın mı makineni? Bundan sonra alacaksan aynasız almanı tavsiye ederim. Sony’nin yeni çıkan aynasız modelleri var. Bebeğin fotolarını çekersin 🙂