Yapılması gerekenler
- Seyahate giderken yanınıza almanız gerekenler listesi hazırlayın.
- Seyahatin uzunluğuyla doğru orantılı olacak şekilde bir valiz belirleyin. Eğer hazırlamayı düşündüğümüz valizin büyüklüğü uçak içine alınabilecek boyuttan daha büyük olmayacak gibiyse bu tarzda bir valiz tercih edin.
- Gidilen bölgeye göre olunması gereken aşılar araştırılarak, gerekli aşıları yaptırın. Örneğin: Hepatit B, Tetanoz gibi.
- Siz yurt dışındayken gerçekleşmesi gereken ödemeleriniz varsa talimatlarınızı verin. Örneğin: Kredi kartı, elektirik, su, kira vs.
- Bütçenizi hazırlayın, gideceğiniz ülkeye göre Dolar veya Avro satın alın. Kredi kartınızın limitinin yeterli olup olmadığını kontrol edin.
- Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol edin. Gideceğiniz ülke vize istiyorsa vize talebinde bulunun.
- Pasaportunuz eski model ise gideceğiniz ülkenin eski model pasaportu kabul edip etmediğini araştırın. (En son Çin ve Avrupa Birliği’nde başıma geldi)
- Seyahat sigortası yaptırın.
- Gideceğiniz şehirlerde kalacağınız adresleri bir kağıda bastırın.
- Cep telefonu hattınızın yurt dışında problemsiz bir şekilde çalışabilmesi için yurt dışı kullanıma açık olup olmadığını kontrol edin. GSM şirketinizin gideceğiniz ülkeyi destekleyip desteklemediğinden emin olun.
- Seyahatiniz süresince bulunacağınız yerlerdeki hava durumunu araştırın. Bu bilgi kıyafet hazırlarken kullanılacak.
- Pasaportunuzun ilk ve varsa vize sayfalarının fotokopisini çektirin.
- Yurt dışı çıkış harç pulu alın. (Havaalanından alabilirsiniz.)
- Çıkmadan önce tüm pilleriniz (fotoğraf makinesi, laptop, cep telefonu) %100 şarjlı olsun.
- Fotoğraf makinesi kendisi, çantası ve ekipmanları (Detaylı açıklama için yazının devamına bakınız.)
- Kilot, fanile gibi iç çamaşırlar. Bugün bu tarzda tekstil ürünleri çok ucuza bulunabiliyor. İç çamaşırlarınız kirlendiğinde geri getirmeyin. Orada bırakın. Böylece dönüşte valizinizde daha fazla boş yeriniz kalacaktır. Kirli çamaşırların tekrar geri taşınmasının maliyeti, onları yeniden almaktan daha fazladır.
- İhityacınıza göre kıyafet. Ben kıyafetlerimin de bazılarını gittiğim yerden bırakırım. Bunun için de artık kullanmayacağım, yırtık pırtık kıyafetleri yanımda götürürüm. Bu öneri size fazla gelebilir. Nasıl uygun görüyorsanız öyle yapın. Ancak şunu bilin ki götüreceğiniz kıyafetlerin çoğunu kullanmayacaksınız. Eğer gideceğiniz yer dağın başı değil ise kesinlikle kıyafet konusunda riske girin. Kafanız sıkışırsa oradan kendinize geçici bir şeyler alabilirsiniz. Hem böylece hatıra olması için alışveriş yapma ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz.
- İhtiyacınıza göre ayakkabı. Kesinlikle hali hazırda kullanıyor olduğunuz, ayağınızın alışık olduğu bir ayakkabı olmalı, aksi durumda ayağınızın vurması içten bile değil.
- Pasaport (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın.)
- Dolar, Avro, Kredi kartı (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın. Paralar eski püskü olmasın, bazı ülkelerde ufacık bir yırtık ve çizikte problem çıkartabilirler. Sadece en büyük banknotlardan almayın, küçük banknotlar da alın. Gittiğiniz ülkenin parasına dönüştürme işlemini ilk olarak vardığınızda hava alanında yapın. Ancak tüm paranızı havaalanında çevirtmeyin çünkü havaalanlarındaki kur çok kazıktır. Şehir merkezlerinde karşılabileceğiniz para değiştirme ofislerinde veya bankalarda bu işinizi daha sonra görebilirsiniz. Çok emin olmadığınız yerlerde kredi kartı kullanmayın, nakiti tercih edin.)
- Ehliyet (Gideceğiniz ülkede araba kiralayabilirsiniz.)
- Cep telefonu, şarj kablosu (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın.)
- Priz adaptörü (Örneğin ABD ile Türkiye arasında hem voltaj hem de prizlerde farklılık vardır.)
- Güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi (gideceğiniz ülkeye göre…)
- Sabun, şampuan (Genelde otellerde zaten bulunur. Getirecekseniz de büyük şişesiyle almayın ve uçağa getirmeyin, valizde kalsın. Kapağının sağlam olduğuna emin olun. Akmasın.)
- Deodorant (Dönüşte atın böyle şeyleri geri taşımayın. Uçağa almayın.)
- Saç kurutma makinesi (İyi otellerde bulunur. Gitmeden önce kalacağınız otel belli ise telefonla sorup veya otelin sitesinden öğrenebilrisiniz.)
- Terlik (Genelde otellerde tek kullanımlık olarak bulunur.)
- Yağmurlu bir ortama gidiyorsanız, yağmurluk
- Diş fırçası ve macunu (Eski diş fırçanızı alın, dönüşte getirmeyin atın, diş macununuz da orada bitsin, geri taşımayın. Uzun mesafe uçuşlarda diş fırçası ve macunu verirler dolayısıyla uçakta yanınıza almanıza gerek olmayabilir.)
- İlaçlar (Detaylı açıklama için yazının devamına bakınız.)
- Seyahat sigorta poliçenizin ingilizcesi (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın.)
- Gideceğiniz şehirlerde kalacağınız adreslerin ve bu adreslerle ilgili telefonların yazılı olduğu kağıt. (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın.)
- Pasaport fotokopileri
- Uçuş bilgilerinizi bastırdığınız kağıt. (Bunu valize koymayın, uçakta yanınıza alın.)
- Gideceğiniz bölgeye göre sinek kovucu losyon. (Bunu uçakta yanınıza almayın, valizde kalsın.)
- Not defteri ve kalem (Her zaman yanınızda olsun.)
- Kitap
Fotoğraf meraklılıları için detaylı açıklama
- Makinenizi, ekipmanlarınızı temizleyin.
- İnternetten gideceğiniz yerlerle ilgili daha önceden çekilmiş fotoğrafları inceleyin. İçlerinden beğendiklerinizi bir kağıda renkli yazıcı kullanarak bastırın. Altlarına o fotoğrafların nereden çekildiklerini ve nereyi gösterdiklerini yazın.
- Alacağınız malzemeye göre ne büyük ne de küçük gelecek bir fotoğraf çantası
- Fotoğraf makinesinin kendisi ve isteğe bağlı olarak yedek bir makine.
- Seyahatiniz boyunca ne tarzda fotoğraflar çekeceğinize göre (mimari, doğa, vahşi yaşam, günlük yaşam vs.) objektiflerinizi belirleyin.
- Makine ve objektif temizleme malzemeleri
- Tripod
- Yedek pil
- CF ve/veya SD kartlar (Tümü boş olsun) ve gerekliyse kart okuyucu
- Yedekleme için mini laptop veya harici HD
- Makine bilgisayar arası kullanım için USB kablosu
- Filtreler (Polarize, neutral density, graduated tobacco vs.)
- Kronik bir rahatsızlığınız varsa düzenli kullanmanız gereken ilaçların yeterli miktarda yanınızada olması en önemlisi
- Ağrı kesici ve ateş düşürücüler (parasetamol uygun olabilir.)
- Geniş spekturumlu antibiyotik (Doktorunuza danışınız.)
- Yara bandı (ayakkabının vurması ihtimaline karşın.)
- Alkollü mendil, dezenfektan vb. (ufak yaralanmalarda veya suyun olmadığı durumlarda temizlik amaçlı olarak.)
- Antihistaminik (krem ve/veya hap olarak, hayvan sokmasına veya besin alerijisine karşı kullanmak üzere)
- Turist diaresi ve besin zehirlenmesine yönelik ishal ve bulantı giderici ilaçlar (doktorunuza danışın.)
- İlaç tercihlerinde şurup, toz vs. yerine hap tercih edin.
- İlaçları orijinal kutularıyla beraber taşıyın. Uçağa sadece en gereklilileri alın.
- Daha önceden kullanmadığınız yani kendi üzerinizdeki etkisini bilmediğiniz bir ilacı seyahetlerinizde kullanmayınız. Her ilcaın alerji yapma riski vardır.
Sonuç olarak
- Toplamda taşıyacağınız parça sayısı az olmalı. Tercihen iki adetten fazla olmamalı (Fotoğraf makinesi çantası ve valiz gibi).
- Toplamda taşıyacağınız ağırlık sizi güçten düşürmemeli. Çok fazla eşya taşıyacağım derken seyahatiniz verimsiz geçebilir.
- Valizinizi gideceğiniz havaalanında alamayabilirsiniz yani valiziniz kaybolabilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak hareket ediniz. Öte yandan uçakta sıvı bulundurmama kuralını unutmayın.
- Her şeyin yedeğini almak zorunda değilsiniz. Artık birçok yerde kolayca alışveriş yapabilir ve eksiklerinizi gerektiğinde tamamlayabilirsiniz.
- Seyahatlerinizde ister istemez alışveriş yapacaksınız, dönüşte ağırlık haddini aşmamak için kontrollü olun. Benim seyahatlerimin amacı, çok yer görmek, bulunduğum ülkenin kültürünü yaşamak ve fotoğraf çekmektir. Alışveriş yapmak ilgi alanımın dışındadır. Alışverişe odaklanmış bir seyahat planlaması burada yazdığımdan tamamen farklı olabilir. Bazı kirlilerinizi ve eşyalarınızı gittiğiniz yerde bırakabilirsiniz. Böylece valizinizde yer açılır. Diyeceksiniz ki yedek valiz alırım ya da gittiğim yerden yeni valiz de alırım. Sizi bilmem ama ben o kadar eşyayı taşıyamam.
- Bu listeler kişiye göre değişkenlikler gösterebilir. Bazı maddeleri göz ardı edebilirsiniz. Mesela ben tamamen kel olduğum için tarak ve saç kurutma makinesi derdim yok 🙂
- Bu listelere daha madde eklenebilir. Eğer sizin de fikirleriniz varsa bu blogda yorum olarak bana iletirseniz listeleri beraberce genişletebiliriz. Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler. Ben de Seyahate çıkmadan önce yapılması gerekenlerle ilgili 20 maddelik bir tavsiye yazısı oluşturdum. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.gezentiadam.com/2016/09/seyahate-cikmadan-once.html